Foundation The Quill

The Quill St. Eustatius

Help de GGZ St. Maarten er weer bovenop

Artikel op LinkedIn: https://www.linkedin.com/pulse/help-de-ggz-st-maarten-er-weer-bovenop-kenneth-cuvalay/ 

Met ontzetting bekeek ik op 6 september de beelden van St. Maarten na orkaan Irma op Internet en tv. Ik was in Nederland. Ze zijn wel wat gewend op de Bovenwinden, maar de verwoesting die ik nu zag was onbeschrijfelijk. Na bijna een week gespannen het Internet afstruinen en proberen te bellen, mailen of Whatsappen naar familieleden, vrienden en collega’s, had iedereen zich weer gemeld. In een schrijnende situatie, maar gelukkig gezond en wel en allemaal nog met een dak boven hun hoofd.

Anders was dat voor mijn oud-collega’s van Mental Health Foundation (psychiatrische zorg) en Turning Point (verslavingszorg en rehabilitatie). Mental Health Foundation heeft schade aan het gebouw, maar vooral aan de vervoersmiddelen waarmee zij crisishulp verlenen en cliënten vervoeren naar het ziekenhuis of dagopvang. Zij hebben inmiddels een noodoproep om steun de wereld ingestuurd. Het gebouw van Turning Point is compleet verwoest. Zie de foto hierboven. Het dak is weg, er is forse waterschade aan kantoren en meubilair en er is nog steeds geen elektriciteit. Cliënten zijn overgebracht naar een ander gebouw.

Ik spreek de directeuren van beide instellingen, dr. Judith Arndell, klinisch psycholoog van Turning Point en dr. Sachin Gandotra, psychiater van Mental Health Foundation om de paar dagen. Voor hen is de situatie moeilijk, maar vooral voor hun cliënten. De cliëntenzorg kan nog maar beperkt worden uitgevoerd. Cliënten van beide instellingen zijn kwetsbaar, vaak zijn ze dakloos door de orkaan en zwerven op straat, zonder goede toegang tot voedsel en water. De instellingen hebben nu niet de middelen en mankracht om ze op te sporen en bijvoorbeeld te zorgen dat ze hun medicatie krijgen.

Mental Health Foundation en Turning Point verlenen ook diensten aan cliënten van nabij gelegen Saba en St. Eustatius die regelmatig worden ingevlogen voor crisishulp en langdurige klinische behandeling. Deze cliënten zijn dus ook gedupeerd.

Met mijn stichting The Quill ben ik een hulpactie gestart om de twee instellingen te helpen zo snel mogelijk weer volledig ‘up and running’ te zijn.

De bevolking in het Caribisch gebied is sterk en veerkrachtig, maar ze hebben nu dringend middelen nodig voor de wederopbouw. Die hoop ik ze met mijn stichting te kunnen geven zodat cliënten weer snel de aandacht krijgen die ze zo hard nodig hebben.

Graag doe ik daarom een beroep op jullie. Elke donatie hoe klein ook is welkom. Bezoek de actiesite met foto’s en de brandbrief van Mental Health Foundation via http://foundationthequill.com/rebuildmentalhealthsxm